Een coöperatie is een rechtspersoon, hetgeen wil zeggen dat de coöperatie op gelijke wijze als een natuurlijk persoon rechten en verplichtingen kan aangaan. De rechtspersoon kan een offerte uitbrengen en overeenkomst sluiten en is vervolgens verantwoordelijk voor de uitvoering van de overeenkomst. In geval dit niet naar behoren gebeurt, kan de coöperatie aansprakelijk gesteld worden. In het uiterste geval kan dit leiden tot een faillissement. Ingeval er een coöperatie U.A. (uitgesloten aansprakelijkheid) is opgericht, worden de leden en ex-leden niet verantwoordelijk gehouden voor het ontstane tekort. De coöperatie biedt op deze wijze dus een grote mate van bescherming van het vermogen van de individuele leden. Vooral wanneer er met andere ondernemers wordt samengewerkt in een opdracht kan dit een uitkomst zijn. De ondernemers zijn dan niet aansprakelijk voor elkaars tekortschieten. Om een coöperatie op te richten klik hier (doorverwijzing naar ‘de Coöperatiespecialist’).
Voor bestaande ondernemerscoöperaties geldt dat zij veelal een overeenkomst van opdracht hebben afgesloten met hun leden. Dit kan een doorlopende overeenkomst van opdracht zijn of een raamovereenkomst. Deze raamovereenkomst dient ook te voldoen aan de eisen die de Wet DBA daaraan stelt. Zowel het bestaan van een gezagsverhouding als het ontbreken van het recht op vrije vervanging, zien wij regelmatig terug in de bestaande (raam)overeenkomsten. Zo kunnen een relatiebeding en de verplichting om exclusief voor de coöperatie te werken, duiden op het bestaan van een gezagsverhouding. Daarnaast is het recht van de ondernemer om zich door een ander lid van de coöperatie te laten vervangen, niet voldoende om te spreken van volledige vrije vervanging. De coöperatie zal echter veelal eisen dat de ondernemer door een ander lid wordt vervangen. Zo kan een situatie ontstaan die op gespannen voet staat met de nieuwe regelgeving.
Prelude Legal, de initiatiefnemer van DBA Modelovereenkomst.nl heeft aan de wieg gestaan van de ontwikkeling en verspreiding onder een groot publiek van de ondernemerscoöperatie. Marianne Haverkamp heeft in de periode van 2010 tot en met 2016 meer dan 100 coöperaties opgericht, (raam)overeenkomsten, algemene voorwaarden en licentie- en franchiseovereenkomsten voor deze coöperaties opgesteld. Zij weet dan ook als geen ander waar je aan moet denken bij het goed regelen van je juridische zaken betreffende de coöperatie, ook met oog op de Wet DBA. Inmiddels heeft zij diverse modelovereenkomsten voor coöperaties ontwikkeld. Klik hier voor direct contact.